03.09.-25.09.2022 Aino Rytkönen - Kaikkinainen

01.09.2022

Näyttelyn kantava teema on rehelliset naiskehot kaikkine muotoineen ja jälkineen. Suuret tummanpuhuvat öljyvärimaalaukset tutkivat naisia ikään ja kokoon katsomatta erilaisissa elämäntilanteissa sellaisina kuin he ovat. 

Yksilölliset meidän elämiemme ja tarinoidemme muokkaamat kehomme ovat kauniita, koska ne ovat uniikkeja, ja tosia. Kukaan ei ole samaa toisen kanssa. Äidiksi tulemisen muistona on venynyt vatsan iho, tai imetyksen seurauksena hieman haluttua alemmas pudonnut rinta. Syystä tai toisesta kasvanut vatsa ja selluliitti reidessä. Jenkkakahvat ja venytysarvet. Elettyjen vuosien mukanaan tuomasta vastoinkäymisestä, surusta ja masennuksesta ehkä viiltohaavat reidessä tai tatuointi, joka kaduttaa. Näitä yritämme epätoivoisesti peittää ja salata. Kuin olisi häpeällistä kasvaa aikuiseksi, epäonnistua, vanhentua, tehdä virhe ja selvitä silti. Miksi sitä hävetään ja piilotellaan? Samalla vaivalla voi antaa itselleen armoa, olla myötätuntoisempi omalle keholleen sellaisena kuin se on ja olla kiitollinen siitä kuinka kauas se keho on sinut kantanut. 

"Sosiaalinen media erikoisesti tarjoilee kyllästymiseen asti harhaanjohtavaa kuvaa siitä, millainen naisen keho on, tai tulisi olla. Suurimmalla osalla naisia on jenkkakahvaa, selluliittia, venytysarpia, löysää ihoa ja jälkiä eletystä elämästä. Mikseivät ne saa näkyä? Eikö saa antaa armoa itselleen ja keholleen vaikkei se ehkä ole täydellinen? Minun mielestäni saa ja pitää antaa, ja siksi teoksissani tutkin ja tuon esille rehellisiä naiskehoja kaikenlaisista elämän hetkistä. Naisten epätäydelliset vartalot eivät ole rivoja, vaan väkeviä." - Aino Rytkönen 

Aino Rytkönen (s.1995) on Hyvinkäällä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta 2020. Rytkönen on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja Alankomaissa. Kaikkinainen on Rytkösen kolmas yksityisnäyttely.