06.08.-28.08.2022 Jenny Ojutkangas - Semmonen jumalanpelko että sattuu selkään!

02.08.2022

Jenny Ojutkangas (s. 1996 Lapualla) on elämänkatsomusten ja maailmankuvien monipuolisuudesta kiinnostunut kuvataiteilija. Ojutkangas yhdistelee työskentelyssään erilaisia kuvataiteen menetelmiä. Hänelle läheisin työskentelytapa on akvarelli yhdistettynä hiileen.


Ojutkankaan viimeaikaiset työt käsittelevät lapsuuden kotiseutu- ja seurakuntakokemuksia. Teoksissa tosielämän havainnot ja muistot on siirretty kuvitteelliseen universumiin. Lopullinen teos on lehtikuvamainen. Lyhyt, mutta kerronnallinen ote tuon kaukaisen paikan tapahtumista.

 
Varikkogalleriassa esillä olevassa näyttelyssään Ojutkangas käsittelee elämää raamattuvyöhykkeellä. Näyttelykokonaisuutta hän on valmistellut kuudessa eteläpohjalaisessa kirkossa. Oman kokemuksensa lisäksi ääneen pääsee taustoiltaan kirjava joukko eteläpohjalaisia, joita Ojutkangas on kiertänyt nauhurin kanssa jututtamassa parin vuoden ajan. Lapuan, Seinäjoen ja Kauhavan seurakuntien jumalanpalveluksissa maalatut teokset muodostavat tekstikatkelmien kanssa vuorovaikutteisen ja näkökulmiltaan laajan kokonaisuuden.

 
Keskeisimpiä aiheita ovat uskonnon merkitys eri elämänvaiheissa sekä kokemus kirkon läheisyydestä. Mitä kastetuksi tuleminen tarkoittaa? Millainen rooli kirkolla ja seurakunnalla on eteläpohjalaisessa arjessa? Miten monin eri tavoin ihmiset kokevat saman yhteisön? Mihin kukin keskittyy kirkossa käydessään? Mitkä kokemukset ihmisiä yhdistävät tai erottavat?


Ojutkankaan tavoitteena on tuoda näkyväksi ajatusten ja kokemusten monipuolisuus ja antaa katsojalle mahdollisuus tarkastella omaa kirkkosuhdettaan.