10.2. - 3.3.2024 Mona Piste "Matkalla"

10.02.2024

Tausta saa jäädä mitäänsanomattomaksi, betoninharmaaksi. Valkoinen ja musta - epävärit, valon ja pimeyden symbolit - saavat itseensä punaisesta elämän verevyyttä, kulta kruunaa epätäydellisen täydellisen kokonaisuuden.

Piste, viiva ja ympyrä muodostavat teosteni punaisen langan, joka itsessään on mukana kulkeva teema. Piste, joka usein kartassa merkitsee paikkaa, jossa juuri nyt olet, muodostaa liikkeessään viivan. Viiva puolestaan matkatessaan sulkeutuu ympyräksi, joka on kuin vuosirengas elämässä.

Elämän matkan varrella tapahtuvat tapahtumat ovat eräänlaisia pisteitä, jotka jäävät elämään mieliimme ja kehoihimme positiivisina ja iloisina tai puolestaan surullisen traumaattisina tapahtumina - hetkinä, jotka mursivat meidät. Nämä hetket sekä omat valintamme ajan saatossa muodostavat kokonaiskuvan, elämämme punaisen langan. Joskus nämä tapahtumat sotkuisuudessaan tahraavat elämämme alun puhtaan kanvaksen, jättävät meihin lähtemättömän merkkinsä. Fragmentoituneet, pirstaloituneet osat - murtumat - ovat nekin osa elämämme kulkua. Vaikka emme likapyykistä eroon pääsisikään, voimme ottaa tähtäimeen eheytymisen.

Taiteen tekemisen prosessissa piirrän, maalaan itseni puhtaaksi. Rakennan, korjaan ja eheytän murtumani uudenlaiseksi aluksi, lähtöpisteeksi.