10.10.-1.11.2020 Anna Aho,  Don’t blink!

30.09.2020


Don't blink!-näyttely koostuu digitaalisista teoksista. Ne tulevat esille tableteissa, jotka ripustetaan seinille, kuten taulut. Teokset on maalattu Photoshopilla. Ne ovat muotokuvamaisia maalauksia, jotka oikeastaan vain esittävät maalauksia. Kun teoksia katsoo tarpeeksi kauan, selviää, ettei kyse olekaan pelkistä maalauksista. Teosten hahmot liikkuvat, ne ovatkin "eläviä". Liike on hyvin pientä, esim. silmänisku, joka saattaakin helposti jäädä katsojalta huomaamatta.

Maalausten "eloon herättäminen" on kiehtonut minua jo pidempään. Olen aiemmin kokeillut tätä yhdistämällä maalauksen ja videon heijastamalla videota akryylimaalauksen päälle. Aiemmissa teoksissa maalausten hahmot ovat olleet teosten vankeja, jotka saavat hetken elää videon kautta. Näissä uusissa teoksissa hahmot tavallaan yrittävät esittää olevansa maalauksia, vaikka ovatkin todellisuudessa "eläviä".

Tämä on ensimmäinen kerta, kun minulla on digitaalisia maalauksia esillä, yleensä maalaan akryylimaaleilla kankaalle tai muille materiaaleille. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun tein animaatiota. Pidin tietokoneella työskentelystä, mutta teosten valmistuttua palasin mielelläni taas oikeiden maalien kimppuun. Pidin digitaalisesta maalaamisesta kuitenkin niin paljon, että uskon palaavani sen pariin vielä tulevaisuudessa.

Taiteilijat tekotavasta riippuen käyttävät tuntikausia, viikkoja, jopa kuukausia teoksen luomiseen. Kuitenkin näyttelyissä teoksia monesti vain vilkaistaan tai ehkä hetkeksi teoksen eteen pysähdytään katsomaan. Netissä selatessa teokset viuhahtavat vielä nopeammin ohi silmien. Esimerkiksi Slow Art Day kannustaakin katsomaan taideteosta pidempään. Jos tämän näyttelyn teoksia ei katso tarpeeksi pitkään tai osu juuri oikeaan aikaan teosta katsomaan, saattaa jäädä vaikutelma, että teokset olivat vain maalauksia, eikä niiden liikkeitä huomata. Silloin jää olennainen osa teoksista näkemättä.  



Teoskuvia