18.12.2021 - 16.1.2022 Ripsu Hongisto-Salmi - Yksin kotona?

14.12.2021

Ikääntyvän naisen identiteettiä tragikoomisestikin pohtiva ja ihmisen mahdollista moniminäisyyttä kummasteleva Ripsu Hongisto-Salmen valokuvanäyttely.

Useampi persoona on hyvä asia. Niistä kannattaa tehdä kokoelma, ommella niitä yhteen, kerätä niitä elämän varrella. Tullessamme vanhemmiksi, voimme kokoelman turvin ilmentää helposti kulloinkin haluamaamme itsemme puolta. Kuitenkin jossain vaiheessa, ja erityisesti ohitettuamme keski-iän ja siirtyessämme vanhuuteen, persoonamme muuttuvat ja sekoittuvat toisiinsa salaperäisellä tavalla. Lopulta ne ikäänkuin sulavat ja tapahtuu kokonaisvaltainen persoonien menetys, jolloin alta paljastuu "aito itse". (Kirjailija ja psykoanalyytikko Clarissa Pinkola Estés 1992, teoksessaan Naiset, jotka kulkevat susien kanssa)

Yksin kotona -projektissani pohdin kysymyksiä minuudesta, identiteetistä ja ihmisyydestä ylipäätänsä. Kysyn mm. onko yksi minä vain illuusio vai onko minuus jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä hetkittäinen minärepresentaatio, joka muotoutuu kunkin hetken aistimuksista, havainnoista, muistikuvista...? Onko esimerkiksi ns. itsensä löytämisen -prosessi turha ja toivoton urakka, jos - kuten Estés ajattelee -"aito itse" paljastuu automaattisesti vanhuuden koittaessa? Vai voiko ihminen olla samalla subjekti ja objekti - tarkkailija ja tarkkailun kohde? Vai tarvitaanko tähän vähintään kaksi minää?

Otan töissäni suvaitsevan, avoimen ja humoristisenkin asenteen moniminäisyyden/usean persoonan mahdollisuuteen. Töistäni löytyy myös vaikutteita vanhoista tarinoista, myyteistä ja symboleista.

Olen kuvannut kaikki työt yksin kotonani Helsingissä vuosien 2019 - 2021 aikana. Kuvat ovat omakuvia, mutta en ole vakuuttunut siitä, onko tämä persoonakokoelma oman elämäni varrella kerätty kokonaisuus, vai mistä nämä persoonat ovat ilmestyneet? Ja jos tyypit edustavat minun itseni eri persoonia/minua, niin milloin ne alkavat sulaa ja millon "aito" minuus paljastuu, vai paljastuuko koskaan?


Kuva: Ripsu Hongisto-Salmi, valokuva, 2020