5.12.2020 - 3.1.2021 Sami Funke. Beethovenin Hevonen. Valokuvia rakennemuutoksesta.

03.12.2020


Beethovenin Hevonen

Valokuvia rakennemuutoksesta 

Tarinan mukaan Beethoven halusi aikoinaan itselleen hevosen, vaikka sen hetkinen mesenaattinsa oli antanut omat hevosensa vapaasti säveltäjän käyttöön. Säveltäjä koki että tämän määräileväksi ja osoittaakseen riippumattomuutensa, hankki hevosen itselleen. Hän ihaili upeaa eläintä, olihan se aikansa status symboli, mutta unohti ruokkia sitä. Hevonen kuoli.
Tarinasta on toki hieman erilaisia versioita, eikä sitä pysty täysin varmuudella todentamaan. Tietoja tästä tarinasta on kerätty mm. hevos-alan koulutuksessa käydystä historia-osiosta, BBC:n Beethovenia käsittelevästä kuunnelmasarjasta ja ammattimuusikoiden keskuudessa käydyistä keskusteluista. Beethovenin Hevonen on metafora suomalaisesta rakennemuutoksesta.
Vanhat rakennukset ovat olleet aikanaan upeita ja tarpeellisia, mutta nyt ne hylätty. Ikkunoita peittää vanerit ja laudat, rakennuksilla ei ole käyttöarvoa, niistä on vain raunioita jäljellä. Jokaisella rakennuksella on oma, usein unohdettu, tarinansa.
Tarinat, arkkitehtuuri sekä asumiseen liittyvä kulttuuri kiinnostaa minua, siksi aloitin kuvaamaan tätä sarjaa.

Dokumentaarisuus on osa kuvieni taiteellista ilmaisua. Haluan, että kuvillani on kulttuurihistoriallista merkitystä. Ne kertovat asutuksen ja teollisuuden muutoksesta, kulutuskulttuurista ja omista arvoistamme. Osa kuvauskohteista on sarjan valmistumisen aikana ehditty jo purkaa. Maakuntien kylien ja taajamien lisäksi kuvia on runsaasti kaupunkien keskustojen liepeiltä, niin teollisuuden- kuin yksityisomistuksessakin olleita kiinteistöjä.
Pala rakennemuutosta on muistissa valokuvien muodossa.Sarjan kuvat on otettu eri puolilla Suomea, Inarista Hankoon ja Ahvenanmaalta Imatralle. Sarjan kuvaaminen on kestänyt vuosia.


Valokuvaaja Sami Funke

52-vuotias valokuvaaja, asuu ja työskentelee pääosin Etelä-Savossa sekä Lapissa.
Työskentely tosin tapahtuu yhtälailla eri puolilla maata, ja välillä myös ulkomailla.
On valmistunut 2006 Kuva-artesaani / Valokuvaajaksi Visuaaliviestinnän instituutissa Tampereella. Tällä hetkellä jatkaa opiskelua Turun taideakatemiassa monimuoto-opiskeluna. Kuvataiteilijan opinnot pitäisi olla lopussa loppuvuodesta 2021. Valokuvaus on ollut välineenä jo pidempään, 80- luvun alkupuolelta teini-iästä lähtien. Dokumentaarinen lähestymistapa on ominaista usein taiteelliselle työskentelylle. On myös tehnyt välillä lehtikuvaajan töitä kehittääkseni lisää dokumentaarista kuvaamista valokuvareportaasien myötä, kuin myös perinteisten toimittajan kanssa tapahtuvien kuvauskeikkojen. Opiskelee ja hankkii tietoa jatkuvasti muutenkin oman työskentelynsä tueksi. Työskentelee keväälle 2021 saakka Etelä-Savon Kulttuurirahaston myöntämän työskentelyapurahan turvin. Marraskuun 2020 Funke oli työskentelemässä Nelimarkkamuseon residenssissä Alajärvellä ja valmisteli samalla näyttelyä.

Kotisivut: www.studiofunke.fi

Näyttelyn esittelyvideo, Sami Funke - Beethovenin hevonen

Alla olevalla videolla Sami Funke kertoo Beethovenin hevonen -sarjansa valokuvien tekemisen taustoista ja alkavasta näyttelystä Varikkogalleriassa.
(video avautuu klikkaamalla kuvaa)


Teoskuvia